www.moncenebista.blogspot.com                                                            www.moncenebista.blogspot.com

divendres, 12 de desembre del 2008

Banyadors sota sospita

RADIOGRAFIA D'UN ESPORT OLÍMPIC
ELS CANVIS EN ELS MATERIALS

• La FINA es reunirà al febrer per replantejar-se els criteris d'homologació
• L'aprovació de nous dissenys més revolucionaris provoca crítiques arreu del món

LUIS MENDIOLA (08-12-08)


El medallista olímpic nord-americà Michael Phelps,
durant la presentació dels nous vestits de bany de la signa Speedo a Nova York,
desenvolupats amb tecnologia de la NASA.

Nero Blueseventy. Aquest és el nom del nou banyador que amenaça d'encendre una revolta en la natació internacional. Cinc rècords del món han caigut en l'últim mes en proves de la Copa del Món per part de nedadors que van tenir un paper secundari en els Jocs de Pequín, i al mateix temps ha creat suspicàcies al voltant dels materials del banyador amb què competeixen, una variant del vestit de neoprè que s'utilitza en proves de triatló.
De moment, aquesta setmana passada un grup d'entrenadors europeus ha fet arribar una carta a la LEN (Lliga Europea de Natació), abans de la disputa aquest pròxim cap de setmana de l'Europeu en piscina curta a Rijeka, perquè el prohibeixi davant les sospites que entre els components amb què està fet hi ha el neoprè, un producte que ajuda la flotabilitat, segons publicava els últims dies Craig Lord a The Sunday Times.
La Federació Internacional de Natació (FINA), davant les pressions internacionals que està rebent, ja ha anunciat una reunió per al pròxim mes de febrer en què es replantejarà els criteris d'homologació dels banyadors.
Des que, el març del 2007, Speedo va fer el llançament mundial del seu banyador LZR Racer, dissenyat amb ajuda de la NASA, i que és el que utilitza la selecció espanyola, la natació viu una perillosa espiral amb les grans marques com Arena, Mizuno, TYR o Adidas, ficades de ple en una batalla tecnològica per millorar els seus productes.
Aquesta guerra ja ha causat algunes baixes, com la de Nike, que ha renunciat a seguir invertint en aquest esport. També danys col·laterals com la pèrdua de contractes de patrocini com els de la federació italiana, que va rescindir el seu acord amb Arena. I podria fins i tot fer replantar-se la situació a Adidas, la firma que va marcar el punt de partida d'aquesta nova etapa amb el banyador de cos sencer amb què va vestir el ja retirat campió australià Ian Thorpe.

Domini aclaparador
La laxitud de la FINA a l'hora d'homologar els materials dels nous banyadors, l'absència d'un organisme independent per validar-los --depenen exclusivament de la FINA-- i els comentaris malintencionats sobre un tracte de favor a Speedo, una de les firmes patrocinadores de la federació internacional, els últims mesos no ha fet més que alimentar la polèmica.
El domini de Speedo s'ha estès en les competicions internacionals de manera avassalladora. En l'allau de rècords rebaixats l'últim any, 70 de les 90 plusmarques mundials han estat aconseguides per nedadors que utilitzaven l'LZR. I també el 89% de la medalles aconseguides al Water Cube, en els Jocs Olímpics de Pequín.

Competicions netes
L'aparició del LZR ja va provocar la protesta de firmes com la italiana Arena, al considerar que el material utilitzat per Speedo millorava la flotabilitat. Segons els responsables de la firma britànica, la tecnologia LZR l'únic que fa és reduir la vibració del múscul del nedador gràcies a una cuidada compressió que facilita la substancial millora de les marques. Aquesta és també la via que han seguit la resta de companyies per dissenyar els seus propis models.
Un emergent cor de veus s'estan aixecant en la natació mundial en contra de la permissivitat de la FINA, que pot vulnerar la netedat de les competicions i constituir una forma de dopatge tecnològic. Alguns dels responsables de la natació dels Estats Units i Austràlia ja s'han manifestat públicament en contra dels nous banyadors, i sol·liciten que es permetin només els que cobreixen fins al genoll i no superin l'espatlla.

Clica per veure l'article original

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

¿SABíAS QUE ... el ex-vicepresidente primero del CN Barcelona, el turronero Federico Moncunill Gallo, aparece citado en la documentación del corrupto Caso Brugal, según puedes leer en El País?

Morositat de Sebastià Millans,
ex-president del Club Natació Barcelona
(Clica AQUÍ per a llegir l'article sencer)

Clica la imatge per engrandir-la

¿Y SABíAS ADEMÁS QUE ... el ex-vicepresidente económico del CN Barcelona, Pere Meseguer Miranda, ya directivo cenebista en el año 1970, fue uno de los 25 imputados judicialmente en el escándalo financiero —Caso Banca Catalana— que sacudió a la sociedad catalana en la década de los ochenta?

Creative Commons License
Free counter and web stats

 
Blavor, l'himne del CN Barcelona (any 1975) Blavor, amb el baríton Marcos Redondo (any 1932)