• L'artista sud-africana va cantar durant més de mitja hora en l'espectacle organitzat per Roberto Saviano, amenaçat de mort per la Camorra
Makeba, que va cantar durant més de mitja hora en el concert organitzat per l'escriptor italià Roberto Saviano, amenaçat de mort per la Camorra, es va trobar malament al final de l'espectacle i va haver de ser portada a la clínica Pineta Grande, on ha patit aquesta matinada una crisi cardíaca.
Icona de la lluita contra l'apartheid al seu país, Makeba, marginada durant més tres dècades pel règim racista sud-africà, sempre va estar compromesa amb la lluita pels drets civils i contra el racisme, una entrega que ha portat a terme fins a l'últim moment de la seva vida.
Veu càlida i gran presència
La cantant, coneguda també com la mare d'Àfrica, va saber portar como ningú a l'escenari les tradicions i els vestits típics de la seva terra en espectacles on la seva veu càlida i la seva gran presència eclipsaven els instruments ètnics que l'acompanyaven.
Nascuda a Johannesburg el 4 de març de 1932, encara que va passar la infància a Petòria (al Transvaal), Makeba va començar a cantar en la dècada de 1950 amb el grup Manhattan Brothers, i després va fundar la seva pròpia banda, The Skylarks, que barrejava jazz amb música tradicional sud-africana.
Vigilada per l'FBI
Després de veure que no podia portar a terme al seu país la carrera musical que ella volia pel seu activisme compromès, la cantant va viatjar a Venècia i després va aconseguir arribar a Londres, on va conèixer Harry Belafonte, que la va ajudar a entrar als Estats Units.
No obstant, la vigilància de l'FBI nord-americà va obligar Miriam i el seu marit a traslladar la seva residència a Guinea Conakry, on va residir fins al seu retorn a Sud-àfrica el 10 de juny de 1990 després de l'excarceració de Nelson Mandela, que temps després li va oferir participar en el seu Govern.
Entre la seva discografia destaca Pata Pata, The many voices of Miriam Makeba (1962), Miriam Makeba live in Africa (1967), The word of Miriam Makeba (1968), Miriam Makeba and Harry Belafonte (1972), Sangoma (1988), Welela (1989), Skylarks (1992), Sing me a song (1994).
Clica per veure l'article original
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada