www.moncenebista.blogspot.com                                                            www.moncenebista.blogspot.com

dissabte, 8 de gener del 2011

Mor la nedadora centenària Rosa Sellarès

Rosa Sellarés, que va batre rècords mundials de longevitat esportiva, va morir ahir a casa seva dos dies abans de fer 101 anys

Rosa Sellarès
(Clica per a engrandir)
La qui ha estat la nedadora més veterana del món, la navassenca Rosa Sellarés, va morir ahir al seu domicili dos dies abans de fer 101 anys. Sellarés, que feia uns mesos havia deixat de nedar, va morir cap a 2/4 de 8 del matí per insuficiència cardíaca al seu domicili de Navàs, on vivia en companyia de la seva filla, Cor Maria Espluga. En els darrers dies, Rosa Sellarés havia tingut un refredat. El seu funeral serà avui, a les 10 d'aquest matí, a l'església parroquial de la Sagrada Família de Navàs.

La història de Rosa Sellarés és atípica, però demostra que l'afany de fer esport és compatible amb les edats més avançades. Va aprendre a nedar tard, als 60 anys, i la seva primera competició màster no va ser fins als 81 anys, un campionat de Catalunya a Reus. Després d'un parèntesi, l'any 2001 va tornar a la competició i va batre el rècord europeu de 50 metres lliures en la categoria de més de 90 anys, i la seva activitat es va perllongar fins als 100 anys. Va ser dirigida per Joan Claret, sallentí i entrenador nacional de natació. Pertanyent al Club Nagi, Sellarés destacava per la flexibilitat i feia gimnàstica abans de nedar i s'entrenava uns quatre cops la setmana. En deu anys va participar en cent proves, arreu de tot Catalunya, Espanya i va viatjar sense problemes també per ciutats europees, com Estocolm.

   El gener del 2010, per celebrar    els cent anys, va nedar 50    metres en estil esquena a la    piscina L'Eix de Navàs, on va    establir rècord mundial en    aquesta edat. Al seu palmarès    hi ha 12 rècords del món i 27    d'Europa. En els campionats    va guanyar una medalla de    bronze al mundial, dos ors    continentals i dues medalles de plata. En aquest moment, Sellarés encara manté 5 rècords d'Europa i 2 del món, el ja esmentat dels 50 metres esquena en piscina curta (+100) i el dels 50 metres braça en piscina llarga per als més grans de 95 anys.

Els premis que va rebre durant els darrers anys van arribar a ser molt nombrosos. Les federacions espanyola i catalana de natació la van distingir amb mencions pels seus resultats i longevitat. També el Comitè Olímpic Espanyol, en la gala Mujer y Deporte 2005, la va premiar amb el guardó a la Dona Esportista Veterana. Regió7 la va premiar durant la festa del trentè aniversari del diari, el 6 de juny del 2008. El conseller de Cultura i de Mitjans de Comunicació, Joan M. Tresserras, va ser qui li va lliurar el guardó en la gala que es va fer al Museu de la Tècnica. La Nit de l'Esportista de Manresa va ser un altre dels esdeveniments que li van valorar els mèrits.

Els qui coneixien Rosa Sellarés la definien com una persona que tenia molt caràcter, que era tossuda i constant, i amb un humor fàcil, de rialla franca. Per a ella, nedar era passar-s'ho bé i que fos notícia la seva activitat esportiva no li impedia de concentrar-se al màxim.

El somriure d´una vellesa activa i digna

Rosa, ara farà un any que vas aconseguir una fita que no havia aconse-guit mai ningú al món abans. Volíem celebrar els teus 101 anys, però ens has deixat aquest dia de Reis.
Han estat deu anys de convivència, qui ho havia de dir! Una "vella" (com tu deies sempre) i jo, un boig de l'esport, units per la natació: a tu t'agradava nedar i a mi els reptes. No era fàcil fer-te entrar en el món de la competició, però el teu caràcter, l'esperit de superació i la perseverança van fer possible aquests deu intensos anys en què has estat un referent per a tota la gent gran i per a la natació màster, a més d'un exemple per tenir una vellesa activa i digna. Quantes hores, Rosa, i quantes experiències, provant sempre que el treball fos com menys costós millor; amb les xerrades, els petits massatges, la gimnàstica... Vull pensar que vaig contribuir a donar sentit a la teva vellesa. Em queda el teu somriure en sortir de l'aigua i quan tornàvem a casa després de competir em deies "gràcies!".

Joan Claret, (entrenador nacional de natació)

Clica para leer la noticia original (07-01-2011)

divendres, 7 de gener del 2011

Aviat serem set mil milions de persones al planeta terra

Enguany la població mundial superarà els set milions d'habitants. Per commemorar l'esdeveniment, National Geographic Magazine ha preparat una sèrie especial de reportatges per intentar donar una visió general de les tendències demogràfiques als països a tot el món.
Amb aquesta sèrie de set reportatges que National Geographic Magazine anirà publicant al llarg de tot el 2011, s'examinaran els problemes específics i les solucions als problemes als quals ens enfrontem. El primer d'ells apareixerà en l'edició de març i se centrarà en l'impacte dels éssers humans sobre la geologia del planeta.


dijous, 6 de gener del 2011

La sauna, una institució nacional finlandesa

Les saunes formen part de la tradició i la cultura de Finlàndia. Pels finesos, la sauna és part del seu dia a dia, com qualsevol altra activitat. De fet, existeix tot un ritual que, especialment a l'hivern, és bastant extrem. Després d'una estona a la sauna, és tradició banyar-se als llacs o, fins i tot, tirar-se a la neu. Diuen que és beneficiós per a la circulació de la sang i per la ment. El millor lloc per descobrir-ho és a la sauna amb més història de Tampere, Rauhaniemi. I la millor manera? Formant part d'aquesta no menys curiosa tradició.


dimecres, 5 de gener del 2011

Al paso que va el Club Natación Barcelona ... de Sebastià Millans

Clica para ampliar

dimarts, 4 de gener del 2011

El patí de vela a Badalona

Badalona sempre ha tingut un vincle molt estret amb el mar. Potser és aquest vincle el que compartíen també els germans Emili i Lluís Mongé.
Ells van ser els creadors del que avui dia coneixem com el patí de vela, una modalitat esportiva estesa arreu del món.
En aquest reportatge veurem què és el patí de vela i quina és la seva influència a Badalona.


dilluns, 3 de gener del 2011

Si fa temps que no te la veus ... fes- te soci del CN Barcelona!

Clica per a engrandir

diumenge, 2 de gener del 2011

"Estamos en manos de delincuentes" (Arcadi Oliveres)

Una radiografia excelente del mundo en el que vivimos.
Ocho minutos concisos e imperdibles...

Conferencia de Arcadi Oliveres, Doctor en Ciencias Económicas y experto en economía mundial. En este caso habla de dirigentes corruptos, entidades corruptas, el fraude fiscal que los ricos cometen en España, las guerras y el tráfico de armas y de drogas.


¿SABíAS QUE ... el ex-vicepresidente primero del CN Barcelona, el turronero Federico Moncunill Gallo, aparece citado en la documentación del corrupto Caso Brugal, según puedes leer en El País?

Morositat de Sebastià Millans,
ex-president del Club Natació Barcelona
(Clica AQUÍ per a llegir l'article sencer)

Clica la imatge per engrandir-la

¿Y SABíAS ADEMÁS QUE ... el ex-vicepresidente económico del CN Barcelona, Pere Meseguer Miranda, ya directivo cenebista en el año 1970, fue uno de los 25 imputados judicialmente en el escándalo financiero —Caso Banca Catalana— que sacudió a la sociedad catalana en la década de los ochenta?

Creative Commons License
Free counter and web stats

 
Blavor, l'himne del CN Barcelona (any 1975) Blavor, amb el baríton Marcos Redondo (any 1932)