www.moncenebista.blogspot.com                                                            www.moncenebista.blogspot.com

dimarts, 11 de novembre del 2008

La "Mare d'Àfrica" se'n va als 76 anys

Miriam Makeba mor després d'actuar en un concert contra el racisme i la Màfia a Itàlia

• L'artista sud-africana va cantar durant més de mitja hora en l'espectacle organitzat per Roberto Saviano, amenaçat de mort per la Camorra

La cantant sud-africana Miriam Makeba ha mort als 76 anys a la localitat italiana de Castel Volturno (al sud del país) a causa d'una aturada cardíaca després d'un concert contra el racisme i la Màfia en què participava la que és coneguda com la veu d'Àfrica.

Makeba, que va cantar durant més de mitja hora en el concert organitzat per l'escriptor italià Roberto Saviano, amenaçat de mort per la Camorra, es va trobar malament al final de l'espectacle i va haver de ser portada a la clínica Pineta Grande, on ha patit aquesta matinada una crisi cardíaca.

Icona de la lluita contra l'apartheid al seu país, Makeba, marginada durant més tres dècades pel règim racista sud-africà, sempre va estar compromesa amb la lluita pels drets civils i contra el racisme, una entrega que ha portat a terme fins a l'últim moment de la seva vida.

Veu càlida i gran presència

La cantant, coneguda també com la mare d'Àfrica, va saber portar como ningú a l'escenari les tradicions i els vestits típics de la seva terra en espectacles on la seva veu càlida i la seva gran presència eclipsaven els instruments ètnics que l'acompanyaven.

Nascuda a Johannesburg el 4 de març de 1932, encara que va passar la infància a Petòria (al Transvaal), Makeba va començar a cantar en la dècada de 1950 amb el grup Manhattan Brothers, i després va fundar la seva pròpia banda, The Skylarks, que barrejava jazz amb música tradicional sud-africana.

Vigilada per l'FBI

Després de veure que no podia portar a terme al seu país la carrera musical que ella volia pel seu activisme compromès, la cantant va viatjar a Venècia i després va aconseguir arribar a Londres, on va conèixer Harry Belafonte, que la va ajudar a entrar als Estats Units.

No obstant, la vigilància de l'FBI nord-americà va obligar Miriam i el seu marit a traslladar la seva residència a Guinea Conakry, on va residir fins al seu retorn a Sud-àfrica el 10 de juny de 1990 després de l'excarceració de Nelson Mandela, que temps després li va oferir participar en el seu Govern.



Entre la seva discografia destaca Pata Pata, The many voices of Miriam Makeba (1962), Miriam Makeba live in Africa (1967), The word of Miriam Makeba (1968), Miriam Makeba and Harry Belafonte (1972), Sangoma (1988), Welela (1989), Skylarks (1992), Sing me a song (1994).

Clica per veure l'article original


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

¿SABíAS QUE ... el ex-vicepresidente primero del CN Barcelona, el turronero Federico Moncunill Gallo, aparece citado en la documentación del corrupto Caso Brugal, según puedes leer en El País?

Morositat de Sebastià Millans,
ex-president del Club Natació Barcelona
(Clica AQUÍ per a llegir l'article sencer)

Clica la imatge per engrandir-la

¿Y SABíAS ADEMÁS QUE ... el ex-vicepresidente económico del CN Barcelona, Pere Meseguer Miranda, ya directivo cenebista en el año 1970, fue uno de los 25 imputados judicialmente en el escándalo financiero —Caso Banca Catalana— que sacudió a la sociedad catalana en la década de los ochenta?

Creative Commons License
Free counter and web stats

 
Blavor, l'himne del CN Barcelona (any 1975) Blavor, amb el baríton Marcos Redondo (any 1932)