www.moncenebista.blogspot.com                                                            www.moncenebista.blogspot.com

dijous, 29 de gener del 2009

Història del barri de la Barceloneta

La primera pedra

El dia 3 de Febrer de 1753 es va portar a terme la col·locació de la primera pedra del que havia de ser el barri marítim de Barcelona: la Barceloneta.

Aquesta primera pedra, que va ser trobada al Passeig Joan de Borbó cantonada Maquinista, tenia la següent inscripció: “A la formación de este pueblo se dio principio en 3 de febrero de 1753”.


El camí per arribar fins aquest moment històric havia estat llarg, els intents per iniciar aquest projecte s'havien succeït sense èxit, i va ser finalment el Marquès de la Mina qui es va decidir a impulsar la reordenació dels sorrals de la platja ocupats per barraques habitades per molts dels barcelonins que van ser desnonats arran de l'enderrocament del barri de la Ribera.

La nova població que naixia era un exemple de barri ordenat, uniforme, sortit de la mà d'un enginyer militar, Juan Martín Cermeño, i suposà l'enderrocament de les barraques i el començament de l’edificació d’illes de cases unifamiliars de planta baixa i pis que remataven la cornisa amb un petit frontó.

L’expansió de la Barceloneta ve marcada per la proximitat del port i del ferrocarril, la fàcil comunicació i alguns terrenys encara per ocupar fan que el barri es converteixi en un lloc idoni per les instal·lacions de caire industrial afegint així a l’essència marinera un marcat caràcter obrer.



La Barceloneta continuà sent industrial fins la meitat del segle XX, tot i que cada cop més la necessitat d'ampliar les fàbriques les faci optar per nous espais i abandonar el barri.

La guerra civil suposà un cop dur, el fet de ser zona portuària va representar bombardeigs continuats que van forçar l’evacuació dels veïns. Un cop acabada la guerra el procés de reconstrucció va ser força lent. La Barceloneta va viure un període on la lluita per l'espai es va convertir en una reclamació tradicional.

Malgrat això el barri s'havia anat reinventant, la presència del mar afavorí els establiments d'oci com els banys i els restaurants que es van convertir en la alternativa a la pesca i la indústria.

Font: Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

¿SABíAS QUE ... el ex-vicepresidente primero del CN Barcelona, el turronero Federico Moncunill Gallo, aparece citado en la documentación del corrupto Caso Brugal, según puedes leer en El País?

Morositat de Sebastià Millans,
ex-president del Club Natació Barcelona
(Clica AQUÍ per a llegir l'article sencer)

Clica la imatge per engrandir-la

¿Y SABíAS ADEMÁS QUE ... el ex-vicepresidente económico del CN Barcelona, Pere Meseguer Miranda, ya directivo cenebista en el año 1970, fue uno de los 25 imputados judicialmente en el escándalo financiero —Caso Banca Catalana— que sacudió a la sociedad catalana en la década de los ochenta?

Creative Commons License
Free counter and web stats

 
Blavor, l'himne del CN Barcelona (any 1975) Blavor, amb el baríton Marcos Redondo (any 1932)