www.moncenebista.blogspot.com                                                            www.moncenebista.blogspot.com

dissabte, 3 de gener del 2009

Un segle de Club Natació Barcelona

La veterana entitat celebra cent anys d’esports aquàtics, serveis als socis i campionats

Elia Gran

Han organitzat activitats tan variades com un sopar de gala, un concert al Palau de la Música o una cursa a l’aigua amb vestit i sabates.

Va ser el 10 de novembre de 1907 quan Bernat Picornell, juntament amb un grup de 16 amics, tots ells entusiastes de la natació i amb ganes de promoure la cultura física a la societat catalana de l’època, van fundar el Club Natació Barcelona (CNB). Amb el pas dels anys, l’entitat va anar guanyant prestigi, amb la creació de la Copa de Nadal de natació, com a fundador de les Federacions Catalana i Espanyola de Natació i com a inspirador del Comitè Olímpic Espanyol.

Ara farà cent anys d’aquella inauguració i, amb motiu d’aquest esdeveniment, s’han organitzat una sèrie d’actes i reunions per commemorar tots els canvis i millores que ha experimentat el club al llarg de tots aquests anys.


La celebració es va iniciar el 9 de novembre de 2006 i durarà fins el 25 de desembre del 2007. La varietat d’activitats és enorme. Així, per exemple, per a aquells que volen recordar altres opcions de natació, s’ha previst una competició de seixanta metres de natació amb vestit i sabates, una cursa de cent metres nedant amb un fanal a la mà, un partit de waterpolo a mar obert o un concurs de cucanya marítima.

Seu del Campionat d’Espanya

Igualment, s’han organitzat altres propostes amb un caire més social, com ara el Sopar de Gala del Centenari, el Concert del Centenari al Palau de la Música o els actes solidaris com “Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple”. Totes aquestes celebracions pel primer de segle de vida del CNB han coincidit amb la Presentació Oficial del Campionat d’Espanya de Natació.

Aquesta competició es durà a terme als equipaments de l’entitat. “Les instal·lacions de Madrid són més petites”, comenta el nedador professional, Ramon Martínez, del club Real Canoe de Madrid, per justificar aquesta decisió. Molts dels esportistes dels diferents punts d’Espanya que han vingut a competir al Club Barcelona es veuen agradablement sorpresos per les nombroses piscines i la varietat d’instal·lacions del Club Barcelona.

“He vist molts clubs per Espanya, però aquest es veu molt nou i, com que hi ha més d’una piscina, tens molt espai al teu carril”, explica l’Àngela San Juan desde l’aigua.

“Amb la segona fase del Pla Director del 2001, el club ha passat de tenir 10.000 a 24.000 metres quadrats”, explica l’actual president del club, Sebastià Millans. Amb aquesta ampliació, també s’ha pogut augmentar el nombre de socis. El CNB ha passat dels 16 fundadors als 8.900 socis actuals. “Hi ha molts jugadors de waterpolo aquí!”, subratlla, sorpresa, Àngela San Juan. “Des que el 2003 s’hi van celebrar les proves de waterpolo durant el Campionat Mundial de Natació, aquest esport és un dels preferits d’aquells que freqüenten el club”, assenyala el president.

Amb el temps, el club ha pogut ampliar les ofertes per als seus socis. Actualment, compten amb uns 800 metres quadrats de sala de fitness, una piscina olímpica amb passarel·les i fons mòbil, la piscina per als nadons, deu nous vestidors, una nova cafeteria, i dues noves plantes d’aparcaments.


Més oferta per als socis

Joan Roc és un soci del club. Porta vint anys confiant en aquesta entitat del barri mariner de Barcelona. “El Club va millorant. Cada cop s’hi poden fer més coses. Abans venia jo sol. Ara m’acompanyen la meva dona, que va al gimnàs, i el meu fill, que fa karate”, apunta.

Els actes per celebrar el centenari del club s’han convertit en una grata notícia per a molts dels competidors que s’han desplaçat fins a les seves instal·lacions. Ramón Martínez, que ha viatjat des de Madrid, reconeix que li ha agradat molt presenciar alguns dels esdeveniments organitzats per la commemoració.

Per fomentar la cultura física

Tothom al club coincideix a afirmar que s’han anat transformant i adaptant als nous temps i les noves condicions. El CNB ha seguit fidelment la seva intenció inicial de fomentar la cultura física i, alhora, ha ampliat la seva oferta d’esports, encara que no fossin aquàtics.

Cada cop hi ha més socis i, per tant, aquest ha passat de ser un projecte entre amics a convertir-se en una organització oficial amb rellevància a escala estatal. Al Club Natació Barcelona s’enorgulleixen perquè mai han deixat de ser un referent pel que fa al seu elevat prestigi en les difererents competicions esportives.

Font: Nova Ciutat Vella, núm. 83 (Gener-2007)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

¿SABíAS QUE ... el ex-vicepresidente primero del CN Barcelona, el turronero Federico Moncunill Gallo, aparece citado en la documentación del corrupto Caso Brugal, según puedes leer en El País?

Morositat de Sebastià Millans,
ex-president del Club Natació Barcelona
(Clica AQUÍ per a llegir l'article sencer)

Clica la imatge per engrandir-la

¿Y SABíAS ADEMÁS QUE ... el ex-vicepresidente económico del CN Barcelona, Pere Meseguer Miranda, ya directivo cenebista en el año 1970, fue uno de los 25 imputados judicialmente en el escándalo financiero —Caso Banca Catalana— que sacudió a la sociedad catalana en la década de los ochenta?

Creative Commons License
Free counter and web stats

 
Blavor, l'himne del CN Barcelona (any 1975) Blavor, amb el baríton Marcos Redondo (any 1932)