www.moncenebista.blogspot.com                                                            www.moncenebista.blogspot.com

diumenge, 28 de març del 2010

Es va tancant el cèrcol als espavilats d'algunes fundacions

La Generalitat aprova una llei per controlar més les fundacions

El Govern català va aprovar ahir el projecte de llei del Protectorat de fundacions i associacions d’utilitat pública, que impulsarà el control per part de la Generalitat d’aquestes entitats. L’objectiu és evitar que es produeixin escàndols com el desviament de fons de la Fundació Orfeò Català-Palau de la Música o el protagonitzat per algunes institucions que utilitzen els diners per a finalitats diferents dels seus objectius.

El nou text integra les funcions del Protectorat, l’òrgan de l’Administració encarregat de donar suport i assessorament a les fundacions i que desenvoluparà funcions de registre i supervisió. Així, la normativa regularà els instruments del control per garantir el compliment de la voluntat fundacional i els estatuts, així com el bon ús dels recursos econòmics que es reben mitjançant subvencions públiques, així com donacions i aportacions periòdiques.

El projecte de llei incorpora diverses mesures per potenciar la transparència d’aquestes entitats, com la d’informar de l’acumulació de càrrecs en els seus òrgans de govern i el foment de l’elaboració de balanços socials per tal que els ciutadans puguin saber si s’estan complint les finalitats fundacionals.

ELS COMPTES / Amb la nova llei, les fundacions estaran obligades a presentar els seus comptes al Protectorat cada any. Ara, el fet de no entregar-los durant dos exercicis pot motivar una inspecció pública.

Una altra de les mesures que recorda el cas del Palau és la facultat del Protectorat d’inspeccionar les fundacions que destinin recursos a finalitats que no estiguin vinculades amb l’objecte de l’entitat, o que siguin desproporcionades respecte del seu nivell d’ingressos. Les fundacions també hauran d’activar mecanismes d’autocontrol. La part polèmica és la que regula, per primera vegada, un règim sancionador amb l’objectiu de garantir la voluntat estatutària i la fundació adequada de la institució.

Com que la Generalitat ja té competències per declarar la utilitat pública de les associacions que compleixin els requisits necessaris per a això, la llei introdueix una nova funció del Protectorat, que farà funcions de supervisió, suport, dipòsit de comptes i seguiment. 

Clica per llegir l'article original (11-03-2010)



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

¿SABíAS QUE ... el ex-vicepresidente primero del CN Barcelona, el turronero Federico Moncunill Gallo, aparece citado en la documentación del corrupto Caso Brugal, según puedes leer en El País?

Morositat de Sebastià Millans,
ex-president del Club Natació Barcelona
(Clica AQUÍ per a llegir l'article sencer)

Clica la imatge per engrandir-la

¿Y SABíAS ADEMÁS QUE ... el ex-vicepresidente económico del CN Barcelona, Pere Meseguer Miranda, ya directivo cenebista en el año 1970, fue uno de los 25 imputados judicialmente en el escándalo financiero —Caso Banca Catalana— que sacudió a la sociedad catalana en la década de los ochenta?

Creative Commons License
Free counter and web stats

 
Blavor, l'himne del CN Barcelona (any 1975) Blavor, amb el baríton Marcos Redondo (any 1932)